AP: Gezichtsherkenningscamera vrijwel nooit toegestaan

Gezichtherkenningssoftware camera supermarkten autoriteit persoonsgegevens
Gezichtherkenningscamera supermarkten autoriteit persoonsgegevens

Autoriteit Persoonsgegevens: gezichtsherkenningscamera is in de detailhandel vrijwel nooit toegestaan

Naar aanleiding van diverse klachten heeft de Autoriteit Persoonsgegevens de supermarktbranche (CBL) een brief geschreven. In deze brief legt de Autoriteit uit dat de inzet van camera’s met gezichtsherkenningssoftware (gezichtsherkenningscamera) vrijwel nooit is toegestaan. De Autoriteit benadrukt in haar brief dat zij kritisch zal toetsen. Uit eigen beweging of naar aanleiding van klachten. De Autoriteit neemt ook contact op met leveranciers van camerasystemen om te vragen aan wie ze allemaal leveren. Supermarkteigenaren en andere detaillisten zijn detaillisten zijn dus gewaarschuwd.

De Autoriteit onderstreept daarbij dat er wél genoeg ruimte is om met normale camera’s (zonder gezichtsherkenning) te werken. Lees hier meer.

Het gebruik van gezichtsherkenningscamera in het kort

Supermarkten willen gezichtsherkenning over het algemeen gebruiken om dieven of onruststokers te signaleren. Een gezichtskenmerk is een zogenoemd biometrisch gegeven. Uitgangspunt is dat het verwerken van biometrische gegevens niet is toegestaan. De reden hierachter is simpel: een gezicht is een duidelijk kenmerk van iemand. Anders dan een wachtwoord kun je een gezicht niet eenvoudig veranderen. Deze informatie moet daarom worden beschermd.

Zoals op iedere regel zijn er uitzonderingen. In dit geval twee:

1) Je mag gezichtsinformatie verwerken als de klant daarvoor uitdrukkelijk toestemming heeft gegeven. Dat zou betekenen dat iedere bezoeker van een winkel een mondelinge verklaring moet geven of een toestemmingsformulier moet invullen. Dit is onrealistisch en onwerkbaar.

2) Je mag gezichtsinformatie verwerken als dat nodig is voor authenticatie- of beveiligingsdoeleinden. Daarbij wordt een kerncentrale als voorbeeld genoemd. Deze lat ligt dus bijzonder hoog. Een winkel of bijvoorbeeld een garagebedrijf zal zich volgens de Autoriteit van normale camera’s moeten bedienen. Zonder herkenningssoftware.

Mocht een van de bovenstaande gevallen van toepassing zijn, dan ben je er nog niet. Je moet als winkelier verder aantonen dat je een gerechtvaardigd belang hebt om gebruik te maken van een dergelijk camerasysteem met gezichtsherkenning… al met al een bijna onmogelijke missie.

Inzet normale camera’s

Voor de inzet van normale camera’s (zonder gezichtsherkenning) biedt de AVG volgens de Autoriteit wel voldoende ruimte. De Autoriteit verwijst daarvoor naar de AVG Guidelines on processing of personal data through video devices. Daarover hebben wij eerder een artikel geschreven dat je hier kunt lezen.

Ben je op zoek naar een artikel over toestemming voor foto en film? Lees dan hier meer.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*