Autoriteit Persoonsgegevens: “Het wordt menens de komende tijd”.

Autoriteit Persoonsgegevens gaat strenger handhaven
Autoriteit Persoonsgegevens gaat strenger handhaven

Strenger handhaven

De voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, Aleid Wolfsen, heeft op 20 november 2019 gesproken op de landelijke Accountantsdag. Volgens De Accountant, heeft Wolfsen aangekondigd dat de Autoriteit Persoonsgegevens strenger gaat handhaven. Lees hier wat Wolfsen heeft gezegd.

“Het wordt menens”

Wolfsen heeft op de dag van de Accountant benadrukt dat vanaf de invoering van de AVG vooral veel aan voorlichting is gedaan. Vanwege de snelle digitalisering van de samenleving en het belang van privacy en informatiebeveiliging “kantelt de Autorititeit nu meer naar handhaving“. Wolfsen benadrukt dat er echt wat gaat veranderen:  “Het wordt menens de komende tijd“.

2019: 402,6 miljoen euro aan boetes toegekend op grond van de AVG

Het voornemen tot strengere handhaving past bij de boete die de Autoriteit Persoonsgegevens eerder aan het HagaZiekenhuis en het UWV heeft opgelegd. De boete van het HagaZiekenhuis staat in Europese verband op de 10de plaats van alle in 2019 toegekende boetes. De last onder dwangsom die aan het UWV is opgelegd staat op de zesde plek. Als we kijken naar de top 5 van boetes gaat het om aanzienlijke bedragen. De drie hoogste boetes bedragen € 204 miljoen voor Britisch Airways, € 110 miljoen voor hotelketen Marriott en € 50 miljoen voor Google. In 2019 is voor ruim € 400 miljoen euro aan privacyboetes opgelegd. Zie voor de volledige lijst het artikel van PreciseSecurity.

We zullen in 2020 zien of de Autoriteit Persoonsgegevens meer boetes zal toekennen en of die in hoogte zullen toenemen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*