Fingerprint scan is uiterste middel

fingerprint scan Manfield AVG alternatieven

Fingerprint scan niet snel toegestaan

Een fingerprint scan of vingerscan systeem mag alleen worden ingezet als er geen minder gevoelig alternatief beschikbaar is. Er moet eerst goed gekeken worden naar andere beveiligingsmaatregelen. Dat is de uitkomst van een procedure waarbij Manfield en een werknemer de rechter samen om een oordeel hebben gevraagd.

Waar ging het over?

Winkelketen Manfield had onlangs in alle filialen een vingerscan-autorisatiesysteem voor haar kassasysteem ingevoerd. Dit was het enige middel om nog in het kassasysteem te komen. De werknemer vindt dit een inbreuk op de privacy van werknemers. Manfield ziet zich genoodzaakt om deze stap te zetten. Hieronder worden beide standenpunten kort uiteengezet.

Standpunt Manfield

Manfield deed de aanpassing om fraude te voorkomen. De pincodes die voorheen werden gebruikt, werden namelijk regelmatig uitgewisseld tussen collega’s om retourboekingen mee te doen. De pincodes konden daarnaast makkelijk worden afgekeken of gelogd met een key-logger, aldus Manfield. Via het kassasysteem zijn ook allerlei gegevens van werknemers en klanten inzichtelijk. Volgens Manfield is de invoering van het systeem daarnaast te zien als passende technische en organisatorische maatregel (artikel 24 AVG) om deze gegevens te beschermen.

Standpunt medewerker

De werknemer vindt dat de fingerprint scan een te zwaar middel dat ingrijpend is voor de privacy van werknemers. Er is geen noodzaak omdat er tal minder ingrijpende alternatieven zijn te bedenken. Denk aan een toegangspas, werknemerskaart of (cijfer)codes, al dan niet in combinatie met elkaar. Manfield heeft niet aangetoond onderzoek te hebben gedaan naar dergelijke alternatieven. Behalve de scan zijn geen andere veiligheidsmaatregelen getroffen, zoals camerabeveiliging en alarmpoortjes. De vingerprintscan is ook niet vrijwillig zoals dat bijvoorbeeld op mobiele telefoons van medewerkers wel het geval is.

Oordeel rechter over fingerprint

De rechter overweegt dat een vingerprint scan niet zomaar mag worden ingezet om iemand te identificeren. Dat mag alleen in uitzonderlijke situaties (artikel 29 Uitvoeringswet AVG – UAVG). Het bedrijfsbelang kan een uitzondering zijn. In dit geval vindt de rechtbank de fingerprint scan niet noodzakelijk. De rechtbank overweegt ook het middel niet passend (te zwaar) te vinden. Het stokt hier ook op de onderbouwing van Manfield. De rechtbank geeft aan dat met het op de weg van Manfield had gelegen om de keuze voor het systeem te onderbouwen, met afweging van voors en tegens van verschillende systemen.

Fingerprint – les voor de praktijk

Een vingerprint scan systeem is slechts in uitzonderingsgevallen toegestaan. Het mag niet lichtvaardig worden ingezet. Eerst moeten andere minder ingrijpende beveiligingsmaatregelen worden getroffen. Als inzet van een vingerprint scan systeem noodzakelijk blijkt, moet dit goed worden onderbouwd. Daarbij moet worden aangetoond dat vergeleken alternatieven niet voldoen.

Lees de uitspraak van de rechtbank Amsterdam hier. Lees hier verder.

3 Trackbacks / Pingbacks

  1. Biometrische gegevens - PrivacyPortaal.nl
  2. Verzamelen persoonsgegevens OV-chipkaart en Afvalpas toegestaan(?) - PrivacyPortaal.nl
  3. Wetsvoorstel aanpassing op de AVG - PrivacyPortaal.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*