Gezichtsherkenning school verboden

Gezichtsherkenning AVG software reguleren gebruik EU Commissie kunstmatige intelligentie wetgeving

Inzet gezichtsherkenning op Zweedse school beboet

Een Zweedse gemeente heeft een boete van ongeveer € 20.000 gekregen voor de overtreding van de AVG. Het ging om de inzet van gezichtsherkenning op een school. Dit is de eerste boete die in Zweden onder de nieuwe privacywet is opgelegd.

Waar ging het precies om?

Een Zweedse school heeft een registratie proef gedaan onder 22 leerlingen. Over een periode van 3 weken werd met behulp van gezichtsherkenning gekeken of een van de 22 leerlingen een klaslokaal binnenkwam. De Zweedse school had vooraf toestemming verkregen van de ouders van de leerlingen.

Te zwaar, geen voldoende vooraf onderzoek voor toepassing gezichtsherkenning

Het registreren van biometrische gegevens is onder de AVG verboden. Wij schreven daar eerder een langer artikel over (zie hier). Iedere lidstaat kan hierop uitzonderingen maken.

De Zweedse toezichthouder gaf aan dat het verzamelen van de gezichtsinformatie geen adequaat middel is om de administratieve registratielast te verlichten. Een minder zwaar middel zou ook volstaan. Ook op een publieke school mogen leerlingen een zekere maten van privacy verwachten.

De boete had mogelijk kunnen worden voorkomen als vooraf een DPIA was gedaan en de toezichthouder vooraf om toestemming was gevraagd. Dat is niet gebeurd.

Bron: https://www.bbc.com/news/technology-49489154

1 Trackback / Pingback

  1. Biometrische gegevens - PrivacyPortaal.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*