Jitsi Meet videobellen: heb jij al kennis gemaakt?

Jitsi meet videobellen privacyvriendelijk alternatief
Privacy videobellen vriendelijk alternatief

Heb jij al kennis gemaakt met dit privacyvriendelijke alternatief voor videobellen? Jitsi Meet.

De afgelopen maanden zijn we massaal gewend geraakt aan videobellen. In de ochtend een vergadering via Teams, in de middag even ‘Zoomen’ en voor het snelle contact grijpen we naar Facetime. We weten inmiddels ook dat niet iedere applicatie even gebruiksvriendelijk en veilig is. Er zijn daarom verschillende lijstjes gepubliceerd met aanbevelingen. Eén van deze oplossingen komt in ieder lijstje goed naar voren, maar wordt in de praktijk nog maar weinig gebruikt: Jitsi Meet. Volgens ons is dat onterecht. In deze blogpost staan we kort stil bij deze toch wel charmante applicatie.

Wat is Jitsi Meet en hoe werkt het?

Jitsi Meet is een gratis applicatie om te videobellen. Je kunt het zonder installatie vanuit de browser worden gebruikt (https://meet.jit.si/) of als Android of iOS app downloaden.

Het is een open source applicatie. Dat betekent dat de computercode van het programma openbaar is. Iedereen kan deze code downloaden om Jitsi Meet op een eigen server te installeren.

Vanwege het open source karakter is het moeilijk om te spreken van één Jitsi. Je kunt bijvoorbeeld de originele Jitsi gebruiken (zie de link hierboven) of een Jitsi versie van een andere aanbieder. Veel bedrijven hebben namelijk Jitsi op hun eigen serveromgeving geïnstalleerd. In een aantal gevallen hebben zij een gebruikersschil om de applicatie heen gebouwd en in een aantal gevallen niet. Een lijst van Nederlandse aanbieders van de originele Jitsi Meet vind je hier.

Autoriteit Persoonsgegevens, Bits of Freedom, Consumentenbond

De Autoriteit Persoonsgegevens, Bits of Freedom en de Consumentenbond zijn positief over Jitsi Meet. De Consumentenbond noemt het een ‘privacyvriendelijk alternatief‘. Bits of Freedom, dé beweging die opkomt voor internetveiligheid in Nederland, tipt Jitsi als oplossing voor videobellen. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft Jitsi Meet opgenomen in haar keuzehulp videobellen. Uit deze keuzehulp blijkt dat Jitsi als een van de weinige applicaties geen persoonsgegevens verzamelt. Het verkeer wordt standaard versleuteld onderweg. Verder verzamelt de app minimale metadata. Het enige nadeel is dat er geen volledige end-to-end versleuteling is. Dit betekent dat de aanbieder van de Jitsi installatie de data wel kán inzien. Daarom is goed om kritisch te kijken naar de privacyverklaring.

Privacyverklaring Jitsi Meet

Op de website van Jitsi Meet staat een privacyverklaring. Gek genoeg is deze pas op 30 maart gepubliceerd. Vermoedelijk naar aanleiding van het explosief toegenomen gebruik en de kritiek vanwege het ontbreken van een dergelijke verklaring.

De privacyverklaring komt op het volgende neer: de aanbieder belooft persoonlijke gegevens te gebruiken voor het verlenen van de dienst zelf, tijdelijk op te slaan en niet verkopen. In de bedrijfsbrede privacyverklaring wordt verder aangegeven dat voor internationale datatranfsers de zogenoemde adequaatheidsbesluiten (Privacy Shield) en appropriate safeguards in plaats zijn.

Vanwege het bovenstaande lijkt het erop dat Jitsi Meet serieus met de privacy van gebruikers omgaat. Mocht je echter zeer gevoelige en vertrouwelijke informatie willen bespreken, installeer de applicatie dan op je eigen (Nederlandse) server of maakt gebruik van een commerciële aanbieder van deze dienst. Dan kun je in de verwerkersovereenkomst wat meer zekerheid bedingen.

Eerder schrijven wij een artikel waar je verder op moet letten bij thuiswerken en videobellen. Dat artikel lees je hier.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*