Thuiswerken Corona: hoe doe je dat veilig?

Thuiswerken Corona veilig videobellen gratis eenvoudig
Thuiswerken Corona veilig videobellen gratis eenvoudig

Iedereen moet in verband met de Coronacrisis zo veel mogelijk thuiswerken. Maar hoe doe je dat op een veilige en verantwoorde manier? Vooral in sectoren waarin wordt gewerkt met gevoelige gegevens – zoals de zorg – is dat erg belangrijk. Lees hier waar je op moet letten en welke tool je kunt gebruiken.

Thuiswerken met Corona: let op het volgende

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) geeft vier tips voor veilig thuiswerken. De AP adviseert hierbij om gebruik te maken van de beveiligde thuiswerkomgeving van de werkgever. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Citrix. Daarmee log je in op de veilige server van de werkgever. Dat is de veiligste optie.

Is deze niet voorhanden? Maak dan gebruik van de webmail van de werkgever. Maak in ieder geval geen of zo min mogelijk gebruik van gratis maildiensten. Bij dergelijke consumentenproducten wordt namelijk minder zorgvuldig omgegaan met de privacy van de gebruikers. Aanbieders kunnen en mogen volgens de gebruiksvoorwaarden namelijk tot op zeker hoogte meelezen.

Videobellen kan ook, maar pas dan wel goed op welke manier je dat doet. Vooral als er geen veilig middel door de werkgever beschikbaar wordt gesteld en consumentenproducten worden gebruikt. De AP geeft daarom aan: “dat bewust moeten worden omgegaan met consumentenapps als FaceTime, Skype of Signal”. Deze moeten alleen gebruikt worden bij hoge uitzondering. Is beeld niet per se noodzakelijk, gebruik dan de normale telefoon. Of kijk eens naar onderstaande optie.

Thuiswerken met Corona: handige tool

Moet je toch beeldbellen? Overweeg dan het gebruik van de dienst van Caresharing. Dat is een eenvoudig te gebruiken en gratis tool die geen installatie vereist. Je hoeft zelfs geen account aan te maken. Je hoeft alleen je browser te openen en kunt direct starten.

Deze oplossing is veilig en voldoet aan de privacywetgeving: Caresharing geeft aan dat haar platform ISO27001 en NEN7510 is gecertificeerd, dat de data is versleuteld, binnen de EU blijft en niet wordt opgeslagen. Wij hebben geen uitgebreid onderzoek gedaan, maar Caresharing heeft onder andere Buurtzorg als klant.

Let op: de tool werkt alleen op een PC of laptop. Niet op een mobiel apparaat.

Toch beeldbellen met FaceTime, Skype, Whatsapp of Signal?

Als je toch wilt beeldbellen met FaceTime, Skype of een van de andere gratis consumentenapps, dan moet je maatregelen treffen. De AP geeft aan: “Zorg daarbij dat u zo min mogelijk gevoelige gegevens bespreekt. Noem bijvoorbeeld geen namen, maar gebruik in plaats daarvan zaken als agendanummering of patiëntennummers.” Wil je een vertrouwelijk gesprek houden met een cliënt of klant? Informeer degene dan over de privacyrisico’s bij het bespreken van persoonsgegevens via een consumentenapp. Vraag waar het kan vooraf toestemming om te communiceren met dergelijke middelen. Wis ook de historie bij het gebruik van zulke apps.

Altijd het laatste privacynieuws? Zie PrivacyPortaal.nl en volg ons op LinkedIn.

1 Trackback / Pingback

  1. Jitsi Meet videobellen: heb jij al kennis gemaakt? - PrivacyPortaal.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*